Glykemický index
Glykemický index (zkratka GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Vychází se z toho, že glukóza má glykemický index roven 100. Například celozrnný chléb má GI cca 60, tudíž glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita za cca 2krát delší dobu než glukóza v čistém stavu. Glykemický index v konkrétní potravně ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny apod. Pro praxi to znamená, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují.
Například pokud si po ránu na prázdný žaludek dáte snídani s vysokým glykemickým indexem, jako je houska s džemem, dojde k rychlému vyloučení inzulinu následovaného hypoglykemií a pocitem hladu. To se pak může projevit celodenní chutí na sladké. Snídaně s nízkým GI naopak zaručí, že nebudete mít potřebu až do svačiny nic uzobávat. Existuje nepřeberné množství potravin a jejich kombinací, které vám budou chutnat, budou mít nízký GI a zároveň budou prospěšné pro vaše zdraví.
Potraviny s nízkým GI<55
- zvedají glykémii po jídle velmi pomalu - tyto potraviny jsou velmi vhodné pro diabetiky a pro redukční diety
- např.: většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, fruktóza, černý chléb, atd.
Potraviny se středním GI 56-69
- zvedají glykémii středně rychle
- např. banán, ovocný jogurt, celozrnné pečivo, atd.
Potraviny s vysokým GI>70
- zvedají glykémii velmi rychle - nevhodné při nadváze a pro diabetiky ve větším množství (pouze jako lék na hypoglykémii)
- např.: rýže, bílé pečivo, kukuřičné lupínky, brambory vařené, med, burizony, bramborové lupínky, glukóza, pivo, atd.