Get Adobe Flash player

Glykemický index

Glykemický index (zkratka GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Vychází se z toho, že glukóza má glykemický index roven 100. Například celozrnný chléb má GI cca 60, tudíž glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita za cca 2krát delší dobu než glukóza v čistém stavu. Glykemický index v konkrétní potravně ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny apod. Pro praxi to znamená, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují. 

Například pokud si po ránu na prázdný žaludek dáte snídani s vysokým glykemickým indexem, jako je houska s džemem, dojde k rychlému vyloučení inzulinu následovaného hypoglykemií a pocitem hladu. To se pak může projevit celodenní chutí na sladké. Snídaně s nízkým GI naopak zaručí, že nebudete mít potřebu až do svačiny nic uzobávat. Existuje nepřeberné množství potravin a jejich kombinací, které vám budou chutnat, budou mít nízký GI a zároveň budou prospěšné pro vaše zdraví. 

Potraviny s nízkým GI<55

  • zvedají glykémii po jídle velmi pomalu - tyto potraviny jsou velmi vhodné pro diabetiky a pro redukční diety 
  • např.: většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, fruktóza, černý chléb, atd.

 Potraviny se středním GI 56-69

  • zvedají glykémii středně rychle
  • např. banán, ovocný jogurt, celozrnné pečivo, atd.

Potraviny s vysokým GI>70

  • zvedají glykémii velmi rychle - nevhodné při nadváze a pro diabetiky ve větším množství (pouze jako lék na hypoglykémii)
  • např.: rýže, bílé pečivo, kukuřičné lupínky, brambory vařené, med, burizony, bramborové lupínky, glukóza, pivo, atd.
Glykemický index - příklady potravin:
Glykemický index potravin

Napište nám:

CAPTCHA
Otázka pro ověření
1 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.

facebook

Přístrojové lymfodrenáže na přístroji Ballancer